Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag kan zich niet vinden in een groot deel van de kritiek van de partij Hart voor Den Haag op de leefbaarheid in Rustenburg-Oostbroek. De wijk wordt volgens de partij "geteisterd door wildparkeerders die stoepen blokkeren, een aanhoudende afvalproblematiek en een totaal gebrek aan handhaving". Volgens fractievoorzitter Richard de Mos (foto onder) voelen bewoners zich niet gehoord, ondanks tientallen meldingen bij de gemeente.
De Mos stelde schriftelijke vragen aan het college en heeft nu antwoord gehad. Zo geeft de gemeente aan dat er in Rustenburg-Oostbroek op diverse locaties al maatregelen zijn getroffen om foutparkeren op en rond ondergrondse containers tegen te gaan. "Recentelijk vond een gerichte handhavingsactie plaats gericht op het tegengaan van parkeeroverlast. Dit jaar worden er ook integrale Handhavings- en Leefbaarheidsacties georganiseerd, waarbij aandacht wordt besteed aan foutparkeren."
De parkeerdruk kan vanaf dit jaar worden aangepakt door een aanpassing van het parkeervergunningen-systeem waardoor minder voertuigen een vergunning krijgen. De gemeente verwacht dat daardoor het wildparkeren zal afnemen. "Naar verwachting kan het nieuwe parkeervergunningensysteem in de loop van 2025 worden opgeleverd en in de loop van 2026 volledig in gebruik zijn genomen."
Het voorstel van De Mos om tot die tijd extra handhavers in te zetten op plekken waar stoepen worden geblokkeerd door foutparkeerders, wijst het college af. "De capaciteit van de Handhavingsorganisatie is schaars, en zelfs met een volledige capaciteit moeten er keuzes worden gemaakt. Capaciteit dat ingezet wordt op foutparkeren kan niet worden ingezet op andere handhavingsthema’s in andere wijken in stadsdeel Escamp." Volgens het college wordt er wel al extra ingezet op tijden en locaties waarop overlast is, zoals in de avonduren en weekenden.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Oplossingen
De gemeente ontkent dat afvalcontainers in Rustenburg-Oostbroek niet tijdig zouden worden geleegd, zoals De Mos stelde. Containers worden volgens het college geleegd als sensoren in de containers aangeven dat deze bijna vol zijn. Als een container niet kan worden geleegd omdat er grofvuil bij staat of omdat er auto’s fout geparkeerd staan, wordt de Handhavingsorganisatie ingeschakeld. "Ook is in 2024 gestart met het plaatsen van tijdelijke jumboblokken bij ondergrondse restafvalcontainers waar terugkerende overlast is van foutparkeerders." Deze proef was succesvol en wordt daarom uitgebreid naar locaties in de Hulshorststraat, Vierhoutenstraat, Soestdijksekade, Barneveldstraat, Harderwijkstraat en Velpsestraat. "Daarnaast worden extra veegwerkzaamheden uitgevoerd en worden bijplaatsingen vaker opgeruimd, ook in het weekend."
De gemeente stelt verder dat mensen die een melding hebben gedaan en hun emailadres hebben achtergelaten in principe altijd een terugkoppeling krijgen. Daarnaast kan iedere melding die wordt gedaan, gevolgd worden via de link in de bevestigingsmail van de gemeente. "Het college werkt hard aan het verbeteren van en het sneller afhandelen van de meldingen. De medewerkers worden extra opgeleid in het werken met het nieuwe systeem en het afhandelen van meldingen."
Tot slot benadrukt het college dat bewoners al actief worden betrokken bij het ontwikkelen van oplossingen voor de wijk Rustenburg-Oostbroek. "De problemen in de wijk welke zijn aangedragen door bewoners zijn opgedeeld in thema’s. Voor deze thema’s zijn werkgroepen gemaakt. Deze bestaan uit wijkbewoners, wijkprofessionals en vakdiensten. Ze komen vier keer per jaar bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten wordt gekeken naar passende, uitvoerbare oplossingen voor deze problemen. Tevens worden bewoners uitgenodigd voor diverse wijkschouwen per buurt. Tijdens deze wijkschouw worden de problemen zichtbaar en met vakdiensten en wijkprofessionals gezocht naar oplossingen."